Je kent ze wel, van die medewerkers die altijd iets op te merken hebben. Bezwaar hebben tegen je nieuwe gave plan, het niet eens zijn met jouw aanpak, betwijfelen of je doel wel haalbaar is en ga zo maar door. Daar kun je je steeds weer kapot aan ergeren…. en dat mag…. maar welk signaal geef je hiermee als leider?

 

Als je ergernis de ruimte geeft,

  • Laat je zien dat je zaken eenzijdig benadert en niet openstaat voor andere invalshoeken
  • Heb je blijkbaar geen rekening gehouden met wat je al wist over die collega
  • Zeg je nee tegen de kans op waardevolle feedback

 

In feite geef je hiermee de regie uit handen.

 

Want zo’n situatie is juist het moment om:

  • Naar je idee te kijken op een manier die jij zelf altijd onderbelicht laat
  • Duidelijk te laten merken dat je de kennis en kunde van je collega waardeert
  • Zelf in control te blijven van wat er met je idee gebeurt

 

En dat is belangrijk omdat je zo vanaf het begin draagvlak krijgt voor hoe er met je idee wordt omgegaan. Je besluit samen of en hoe jullie dit gaan realiseren en dus zal iedereen er een succes van willen maken. En daarmee creëer je altijd een win-win situatie. Ieder draagt zijn steentje bij, weet ook dat die bijdrage gewaardeerd wordt en je aanpak is doordacht en van alle kanten belicht. Zo gebruik je de potentie van je mensen en ben je efficiënt en effectief als team.

 

En dat kenmerkt een echte leider.

 

Om dat te kunnen doen, moet je in staat zijn je ego af en toe aan de kant te schuiven. Moet je bereid zijn het heft (tijdelijk) uit handen te geven. Als je dat goed doet, werkt het fantastisch.

 

Frank en Peter laten zien hoe dat werkt.

 

Frank runt samen met zijn neef Peter een bedrijf. Frank werkt hard, is ad rem en altijd bereid nieuwe kansen aan te pakken. Hij houdt van snel beslissen, direct verandering in gang zetten en resultaten bereiken. Als hij in zijn eentje de leiding had, dan zou Frank in zijn enthousiasme vaak iets nieuws aanpakken en regelmatig veranderingen doorvoeren. En daarmee het risico lopen zijn medewerkers te overweldigen met een constante vraag om aanpassing en verandering van richting.

 

Zijn neef Peter speelt een belangrijke rol in het afremmen van Franks enthousiasme. Peter heeft altijd meer tijd nodig om in actie te komen. Hij neemt afstand en kijkt naar het grotere geheel. Hij denkt na en neemt daar alle factoren in mee. Zo kan hij vasthouden aan de bedrijfsstrategie en die gebruiken als leidraad voor de keuze om iets wel of niet te gaan doen. Dit helpt Peter ook bij het afwijzen van projecten die zouden leiden tot te veel onrust in de organisatie of te veel risico.

 

Frank en Peter spelen beiden een cruciale rol in het leiden van de organisatie. Terwijl ze ieder een heel verschillende bijdrage leveren. Juist daardoor is er evenwicht. Ze vullen elkaar aan. Te veel van het een of te veel van het ander zou de organisatie geen goed doen.

 

Een mooi voorbeeld van samenwerken dus. Maar helemaal vanzelf gaat dit natuurlijk niet altijd. Er is altijd een kans dat ze elkaar niet begrijpen of zich aan elkaar ergeren. Voor Frank is het lastig dat hij niet altijd intuïtief kan beslissen en handelen. Wanneer hij klaar is om te doen, vraagt Peter geduld om te bedenken of hij wel het juiste gaat doen. Aan de andere kant zal Peter zich ‘opgejaagd’ voelen door Franks wens om snel te beslissen, terwijl hij zelf tijd wil om erover na te denken.

 

Waarom werkt het dan toch goed tussen deze twee? Ieder van hen is bereid zijn eigen overtuiging even te parkeren. Omdat ze beiden weten dat de aanpak van de ander ook voordelen heeft. Dit maakt dat ze keer op keer in staat zijn begrip en geduld op te brengen wanneer de ander weer eens reageert zoals ze zelf nooit zouden reageren!

 

Dit klinkt zo simpel, maar hoe pak je dat nou aan in je eigen dagelijkse praktijk? En betekent dat dan dat je niks meer op je eigen manier kunt doen? Daarover vertel ik je graag meer in een vrijblijvende gratis sessie. Bel of mail me of druk op de knop hieronder voor het aanvragen van zo’n sessie.

 

[vc_btn title=”Vraag nu een Gratis sessie aan” style=”flat” color=”warning” size=”lg” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.qlaver4.nl%2Fgratis-sessie%2F|title:Vraag%20nu%20een%20Gratis%20Sessie%20aan||”]