Qlaver4 Afbeelding Geduld is een schone zaakDe meeste veranderingen kosten tijd. De manier waarop je denkt en handelt is vaak het resultaat van een proces van jaren. Je raakt gewend aan de dingen die je doet en de manier waarop je ze doet. En dan komt het moment waarop je beseft dat je je niet meer happy voelt in de bestaande situatie. Waar dat aan ligt, weet je niet direct. Is het je werk? Zijn het je collega’s? Betreft het je privéleven? Of zit het in jezelf? Om daar een antwoord op te vinden, is het nodig dat je goed kijkt naar alle zaken die een rol spelen in jouw leven. Objectief kijken naar hoe de situatie in elkaar zit en vooral ook welke rol je daar zelf in speelt, vereist enige moed. Veel gemakkelijker is het namelijk de oorzaak buiten jezelf te zoeken en met je vinger naar anderen of de omstandigheden te wijzen: ‘Als dit project afgerond is, wordt het weer rustiger op mijn werk’ of ‘Wanneer de buren verhuisd zijn, wordt het weer gezellig in de wijk’.

Het risico bestaat natuurlijk dat er een nieuw, nog drukker project volgt of dat je nieuwe buren nog vervelender zijn dan de oude. De enige constante factor in je leven ben je zelf. Bovendien is je eigen gedrag ook het enige waar je echt invloed op hebt. Goed dus om naar je eigen handelen te kijken en dit optimaal in te zetten om de situatie te creëren waar jij je goed bij voelt. Maar daar zit ook meteen de uitdaging. Want als je al bereid en in staat bent eerlijk te kijken naar jouw eigen rol, wat als je dan tot de conclusie komt dat zaken anders kunnen en misschien wel moeten? Hoe en wanneer ga je de nodige veranderingen tot stand brengen?

Is het glas half vol of half leeg?

Vaak duurt het een tijd voordat je beseft en toegeeft dat er iets moet veranderen. En dat die verandering van jou moet komen. Heb je het eenmaal helder, dan leert de praktijk dat menigeen wil dat de verandering nú gerealiseerd is…helaas werkt het niet zo. Gedragsverandering kost tijd en moeite, veel moeite. Dat wat je al jaren gewend bent te doen, verander je niet zomaar. Maar het is zeker mogelijk! Verwacht niet van jezelf dat je in een keer een radicale verandering kunt bewerkstelligen, maar hak dit in kleine stapjes die gemakkelijker te nemen zijn. Op die manier is het te behappen en weet je ook dat het te doen is. Vergelijk het met een berg die je wilt beklimmen. Als je naar de top kijkt, denk je ‘daar kom ik nooit!’. Stel je je een trap op de berg voor en je kijkt naar de eerste tree, dan denk je ‘daar kan ik gemakkelijk komen’. En als je dan eenmaal op die eerste tree staat, dan ben je onderweg! Onderweg naar het bereiken van je doel. De weg zal niet per se gemakkelijk zijn, af en toe zak je een stukje terug en verval je in oud gedrag. Maar steeds vaker en steeds gemakkelijker zul je het nieuwe gewenste gedrag laten zien. Belangrijk is focus te houden op de momenten van nieuw gedrag en niet te blijven hangen in de momenten dat het even niet lukt. Besef dat het glas al half gevuld is en denk niet ‘het is nog half leeg’.
Wil jij ook veranderen, maar zie je alleen die berg? Ik help je de traptreden te definiëren! Neem nu contact met me op voor een gratis sessie. Boek nu een gratis analysesessie.