Vroeger dacht ik dat authentiek zijn gelijk stond aan altijd alles op jouw manier doen. Helemaal uitgaan van wat bij jou past. Als je alleen werkt, is dat prima te doen. Maar hoe doe je dat als je met een team werkt? Dan weet je van tevoren al dat niet iedereen blij wordt van jouw manier. Tegenwoordig weet ik dat authentiek zijn heel goed samengaat met bewegen naar wat je team of mensen nodig hebben, zonder dat je daarbij je eigenheid hoeft te verliezen.

We snappen allemaal dat een goed werkend team veel oplevert. En in een goed werkend team houd je rekening met elkaars behoeftes. Maar ik krijg regelmatig de vraag: hoe kan ik authentiek leiding geven, als ik mijn eigen behoeftes opzij moet zetten voor het teambelang? 

Een logische vraag. Aan de ene kant wil je met je hele team rekening houden, zodat iedereen zich gezien voelt. Maar aan de andere kant heb je heel duidelijk een visie op hoe jij wilt dat het reilt en zeilt binnen je organisatie. Bovendien lees en hoor je overal dat er behoefte is aan authentieke leiders die volledig zichzelf mogen of zelfs moeten zijn. Hoe kun je tegelijkertijd voldoen aan twee dingen die haaks op elkaar lijken te staan?

Heel simpel: ze lijken elkaar uit te sluiten, maar in werkelijkheid is het één juist een voorwaarde voor het ander.

Op het moment dat jij als leider duidelijk je voorkeur laat zien, wat jouw prioriteiten zijn, hoe en wanneer je iets gedaan wilt hebben, hoe jij communiceert enzovoort, dan ben je authentiek. Dan schep je duidelijkheid voor je mensen. Zij weten dan wat ze aan je hebben: wat jij van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Daarmee kunnen ze rekening houden in hun communicatie en samenwerking met jou. 

MAAR: authentiek zijn, is iets heel anders dan verwachten dat alles op jouw manier gebeurt!

Het is namelijk veel effectiever bij elk doel te kijken hoe dat het snelst behaald kan worden. Wat hebben we nodig, welke aanpak is hierbij het effectiefst en wie kan dat dan het beste doen? En dat hoeft niet altijd jouw favoriete manier van werken te zijn. Sterker nog, dat zal regelmatig niet jouw voorkeur zijn. Want dat was nou precies de reden waarom je verschillende typen mensen in dienst hebt ?. Je bent pas echt een leider als je optimaal gebruik maakt van die verschillende talenten in je team.

Authentiek zijn en het teambelang voorop stellen gaan dus heel goed samen!

Dit geldt trouwens ook voor de rest van je team. Hoe authentieker zij (kunnen en mogen) zijn, hoe sneller jij kunt schakelen en weet ‘dit is iets wat ik het beste bij Pieter kan neerleggen, of juist bij Marcel of Eline’.

Dus ja: geef authentiek leiding en ja: zorg dat je tegelijkertijd afstemt op het teambelang.

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Laat je het hieronder weten?