Frank is samen met zijn neef Peter eigenaar van een bedrijf. Frank werkt hard, is ad rem en altijd bereid moeilijke situaties en nieuwe kansen aan te pakken. Hij houdt er van snel beslissingen te nemen, direct verandering in gang te zetten en positieve resultaten te bereiken. Als hij in zijn eentje de leiding zou hebben, dan zou Frank in zijn enthousiasme wellicht veel projecten accepteren en starten in het bedrijf, snel veel veranderingen doorvoeren met het risico dat zijn medewerkers overweldigd worden door een constante vraag naar aanpassing en verandering van richting.

Zijn neef Peter speelt een belangrijke rol in het afremmen van Franks daadkracht. Peter heeft meer tijd nodig om in actie te komen, observeert meer en kijkt meer naar de bestaande systemen en processen. Systemen die hij voor een groot deel zelf ontworpen heeft. Peter neemt afstand en kijkt naar het grotere geheel. Hij denkt na en neemt daar alle factoren in mee. Zo is hij in staat een goede doordachte strategie te ontwikkelen om elk nieuw project op een juiste en overzichtelijke manier te accepteren. Tevens helpt dit Peter om projecten af te wijzen die de organisatie te veel onrust zouden brengen en te weinig zouden opleveren tegen een te hoog risico.

 

Beide neven spelen een cruciale rol in het leiden van de organisatie. Tegelijkertijd is ieders bijdrage heel verschillend. Juist daardoor houden ze elkaar mooi in evenwicht. Ze vullen elkaar aan. Waar Peter tijd nodig heeft om alle zaken te overwegen, is Frank in staat snel te beslissen en te handelen. Te veel van het een of te veel van het ander zou de organisatie geen goed doen.

 

Een mooi voorbeeld van samenwerken dus. Maar geheel vanzelfsprekend is dit niet. Wanneer twee heel verschillende personen gaan samenwerken bestaat het risico dat ze elkaar niet begrijpen en zich aan elkaar gaan ergeren. Frank kan het als belemmerend ervaren dat hij niet volledig intuïtief kan beslissen en handelen. Wanneer hij klaar is om te doen, vraagt Peter geduld van hem om eerst te overwegen of hij wel het juiste gaat doen. Aan de andere kant zal het voor Peter een uitdaging zijn dat hij ‘opgejaagd’ wordt door Frank om snel te beslissen, terwijl Peter zelf de neiging heeft rustig en lang na te denken over zijn beslissing.

 

Waarom werkt het dan toch goed tussen deze twee? Ze weten van zichzelf en elkaar hoe en waarom ze reageren en handelen. En wat nog belangrijker is, ze zien de waarde van elkaars bijdrage! Dit maakt dat ze keer op keer in staat zijn begrip en geduld op te brengen wanneer de ander weer eens reageert zoals ze zelf nooit zouden reageren! Inzicht in elkaars kwaliteiten en de waarde daarvan voor de organisatie maakt dat er begrip en betrokkenheid is en blijft.

 

Dit werkt alleen als je inzicht hebt in hoe je zelf geneigd bent zaken aan te pakken en hoe je collega of leidinggevende dat doet. En dan gaat het niet om aangeleerd gedrag, maar om gedrag dat je van nature laat zien. Dè manier om hier achter te komen is het invullen van de Core Values Index™ (CVI). Deze tool maakt inzichtelijk van welke activiteiten iemand van nature bevlogen raakt. Wat de motivatoren zijn, de leermethodiek, de teambijdrage en nog veel meer.
Ben jij een leidinggevende en wil je meer weten over de Core Values Index? Neem dan nu contact met me op: http://www.qlaver4.webwinkelvisietest.nl/contact/.