Ons leven bestaat eigenlijk maar uit een ding: keuzes maken. Dat is iets dat we steeds weer doen, keer op keer. Door je dit te realiseren, wordt het leven wel heel simpel: je hoeft alleen maar een keuze per keer te maken. Tegelijkertijd wordt het leven hierdoor ook lastig en ingewikkeld: je moet dan namelijk wel accepteren dat de huidige omstandigheden waarin je leeft dus het resultaat zijn van alle keuzes die je in je leven hebt gemaakt!

Deze medaille heeft twee kanten: vrijheid en verantwoordelijkheid. Je hebt aan de ene kant alle vrijheid om zaken naar je hand te zetten en aan de andere kant kun je niets of niemand de schuld geven van het leven dat je leidt. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij jezelf. Vooral dat laatste lijkt niet altijd fair. Mensen zijn immers niet gelijk bedeeld op fysiek, mentaal, emotioneel en psychologisch gebied en ook hebben we niet allemaal een gelijk begin. We worden in heel verschillende omstandigheden geboren: qua cultuur, economische situatie en familieomstandigheden. Er is echter wel iets waarin alle mensen gelijk zijn: we hebben allemaal de mogelijkheid zelf te kiezen hoe we omgaan met onze levensomstandigheden.

 

Maar hoe doe je dat dan, bewust je eigen weg bepalen?

 

Als je iets anders wilt doen dan je gewend bent, dan zul je daar echt over moeten nadenken. Bewust stilstaan bij wat je doet en hoe je gaat handelen. Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Wanneer je niet nadenkt, handel je uit gewoonte. Dan blijf je doen wat je altijd deed, met logischerwijs het resultaat dat je altijd kreeg. Maar ooit is je gewoonte ontstaan. Op basis waarvan?

 

Waarschijnlijk denk je dat je handelt op een manier die bij je past. Dat is echter nog maar de vraag. Een mens wordt namelijk sterk beïnvloed door degenen die hem of haar verzorgen en opvoeden als kind. Je krijgt positieve of negatieve reacties op dingen die je doet als kind en dat vormt je beeld van wat goed is en wat fout, hoe je wel je doel bereikt en hoe niet. Je weet op een gegeven moment feilloos hoe te handelen om dat te krijgen wat je wilt. En omdat je het gewenste resultaat bereikt, bevestigt dat je overtuiging dat je op de juiste manier handelt. Deze overtuiging is dan echter gebaseerd op signalen van je omgeving, niet per se op wie jij bent en wat bij jou past.

 

Als volwassene bouw je verder op dat wat je in je jeugd geleerd en aangewend hebt. En zolang je daarmee bereikt wat je wilt, is daar niets mis mee. Maar als je op een dag constateert dat je eigenlijk een andere situatie wenst dan die waarin je je bevindt, dan wordt het een hele klus om andere keuzes te maken en dus anders te gaan handelen!

 

Jij als uitgangspunt

 

Als je niet langer wilt handelen op basis van signalen uit je omgeving, dan zit er maar een ding op: handelen op basis van jezelf. Jij als uitgangspunt, met alles wat je van nature in je hebt. Puur passend bij jou, zonder afleiding door anderen. Met als resultaat dat de dingen die je doet en de manier waarop je ze doet, volledig bij je passen. Je energie opleveren en maken dat dat wat jij te bieden hebt, volledig tot zijn recht komt.

 

Hoe weet je wat bij je past? Door inzicht in je aangeboren aard te krijgen. Dat kan door de online test
Core Values Index™ (CVI) in te vullen. Via deze online tool schets jij zelf het ware beeld van wie jij bent. En daarmee kun je aan de slag. Dit geeft handen en voeten aan dat wat je wel weet en van binnen voelt, maar wat je tot nu toe niet concreet kon maken.

 

Wil je weten hoe jij in jouw dagelijkse praktijk kunt profiteren van meer kennis over jezelf? Neem dan nu contact met me op: bel me op 06 1109 2900 of mail me via kitty@qlaver4.webwinkelvisietest.nl

 

Tenslotte ben ik benieuwd welk inzicht dit bericht je gegeven heeft. Wil je me dat hier laten weten?