Deze week sprak ik een klant die het niet meer zo ziet zitten bij zijn huidige werkgever. Hij wordt een dagje ouder en het werk valt hem steeds zwaarder. Een half jaar geleden was hij wegens fysieke klachten een tijdje ziek thuis. Toen hij weer terugkeerde werd hem direct duidelijk gemaakt dat dit alleen kon onder exact dezelfde werkomstandigheden als voorheen. Mijn klant heeft zich daar bij neergelegd, maar zou het liefst wat lichter werk doen of wat meer rust krijgen tussendoor. Voorzichtig opperde ik het idee om te kijken of hij misschien ander werk zou kunnen vinden. Zijn antwoord: ‘Maar ik moet wel mijn hypotheek betalen….’

Zijn angst om zijn financiële zekerheid te verliezen is zo groot en zijn vertrouwen in werkgevers zo klein dat hij een teruglopende gezondheid voor lief neemt. Dat kan een keuze zijn, maar eerlijk gezegd gun ik hem ook werkplezier tijdens zijn laatste werkjaren en bovenal een goede gezondheid tot aan zijn pensioen maar zeker ook daarna!

Ik kom vaker klanten tegen die bang zijn nieuwe opties zelfs maar te overwegen, omdat ze de zekerheid van nu niet willen opgeven. Ook al is de huidige situatie verre van ideaal. Vaak zijn de angsten ook gegrond, dus ik zal de laatste zijn om daarover een waardeoordeel te geven. Wel vind ik het zonde wanneer mensen een beslissing nemen op basis van halve of onjuiste informatie. Bovengenoemde klant had een familielid dat slechte ervaringen had met een nieuwe werkgever. Conclusie van mijn klant: werkgevers zijn niet te vertrouwen, dus laat ik maar vasthouden aan wat ik heb.

 

Angst is een slechte raadgever

Verzamel altijd genoeg informatie om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. De beslissing kan ook zijn dat je de situatie laat zoals ie is. Blijkt achteraf dat het besluit je niet brengt wat je had verwacht, neem dan een nieuwe beslissing.

In bovenstaand voorbeeld kan deze werknemer onderzoek doen bij uitzendbureaus naar zijn kansen op een andere baan. In zijn huidige branche of op een heel ander vlak. De wetenschap dat er mogelijkheden zijn buiten het bedrijf waar je nu werkt, kan al veel onrust wegnemen. Je bent niet per se veroordeeld tot je huidige werkgever. Door die wetenschap besef je dat je nog steeds zelf het heft in handen hebt. Zet alle mogelijke scenario’s naast elkaar met hun voor- en nadelen en bepaal wat voor jou het zwaarste weegt. Is financiële zekerheid het allerbelangrijkst? Accepteer dan dat je misschien niet je ideale werk kunt doen. Staat je gezondheid en het behoud daarvan bij jou op nummer één? Luister dan naar je lichaam en stop met te zwaar werk, voordat je last krijgt van slijtage. Op deze manier neem je een weloverwogen beslissing. Verandert er iets in je situatie, dan maak je opnieuw een keuze.

Voorkom dat je kiest op basis van aannames, overtuigingen en halve waarheden. Iedereen is anders, ga dus niet uit van algemeenheden (‘werkgevers zijn niet te vertrouwen’). Kijk goed naar wat voor jou belangrijk is en welke situatie voor jou geldt. Blijf trouw aan jezelf, ongeacht je omgeving.

Wil jij dit ook, maar vind je het lastig in praktijk te brengen? Neem dan nu contact met me op. In een gratis sessie kijken we naar jouw specifieke situatie. Boek nu een gratis analysesessie.