Mensen die in een team samenwerken, streven hetzelfde (zakelijke) doel na. Ze maken er afspraken over, bespreken regelmatig de voortgang en overleggen wie welke acties neemt. Hét recept voor een soepele en succesvolle samenwerking zou je denken. Helaas… ondanks afspraken, evaluatie en overleg blijkt de samenwerking vaak allesbehalve effectief en plezierig.

 

Hoe kan dat? Waar gaat het fout?

 

De belangrijkste reden is dat iedereen redeneert vanuit zijn eigen logica. Met zijn eigen prioriteiten, verwachtingen, aannames en conclusies. En dus zijn eigen interpretatie van bijvoorbeeld afspraken. En daarover wordt meestal niet gesproken in de wekelijkse overleggen. Niet zo heel gek trouwens, want we hebben meestal niet in de gaten hoe we precies denken en doen. Het voelt immers zo logisch.

 

‘Nee hoor, bij ons ligt het echt aan die ene collega. Die doet namelijk altijd moeilijk’. De kans bestaat dat je dat nu denkt. Of ‘Als zij nou maar eens zus of zo… Dan hadden we geen probleem in ons team’.

 

Ik snap dat je dat denkt, want het lijkt zo’n open deur: we zijn verschillend dus hebben we gedoe. We zijn toch allemaal volwassen en overleggen toch gewoon? En toch… de kern van het gedoe is altijd dat ieder zijn eigen logica heeft.

 

Hoe dit zit, leg ik verder uit in aflevering #1 (?) van mijn ‘Samenwerken zonder gedoe’ – podcast.

Die kun je HIER beluisteren.