Het is nog vroeg in de ochtend als Joris in zijn auto stapt om naar de zaak te gaan. Zoals hij de afgelopen dagen ook al deed. Het is extra druk in deze laatste maand van het jaar. Dat merkt hij niet alleen aan de extra telefoontjes van klanten en de hoeveelheid werk die daaruit komt, maar ook aan zijn werknemers. Die maken al weken overuren. En de vele zieken en collega’s die in quarantaine moeten, maken het nog lastiger. Het houdt Joris de hele autorit bezig.

Gisteren was er een aanvaring tussen zijn salesmanager Nina en het hoofd inkoop Alex. Volgens Nina duurde het inkoopproces veel te lang en had Alex te weinig begrip voor de deadline van hun klant. Alex vond het onzin. Hij deed immers zijn best om de spullen zo gunstig mogelijk in te kopen, met name omdat hij wist dat deze specifieke klant financieel in zwaar weer had gezeten. ‘Als hij het straks te duur vindt, zijn we nog veel verder van huis’, was zijn commentaar.

Nina en Alex kwamen er samen niet uit. Joris moest zelf tussenbeide komen om de knoop door te hakken. En dat was voor het eerst. De afgelopen jaren ging de samenwerking tussen beiden altijd prima, zonder grote problemen. En dus maakt Joris zich zorgen. ‘Hebben ze nu echt ruzie? Komt het weer goed tussen die twee?’ vraagt hij zich af terwijl hij de parkeerplaats op rijdt.

Onder druk stapt iedereen terug in zijn comfortzone

Mensen die goed met elkaar samenwerken (zoals Nina en Alex al lange tijd doen), kennen elkaar goed en respecteren elkaars verschillen. Ze hebben een manier gevonden om hun talenten te combineren in het belang van het resultaat. 

Maar wanneer iemand onder druk komt te staan, valt hij weer terug op zijn eigen, vertrouwde manier van dingen aanvliegen. Dat gaat hem gemakkelijk af en daarin vindt hij houvast. Dat wordt dus extra belangrijk voor hem. En dat is wat er tussen Nina en Alex gebeurde. 

Allebei hechten ze veel belang aan de relatie met de klant. Die staat voorop, die willen ze goed houden. Alleen hebben ze allebei een ander idee bij wat het zwaarst weegt voor die klant. Nina is iemand die vooral gedreven wordt door het snel leveren van de spullen die de klant nodig heeft. Alex daarentegen denkt dat de klant vooral belang heeft bij gunstige (financiële) voorwaarden waaronder hij de spullen krijgt. Normaal komen Nina en Alex hier prima uit. 

Maar nu ze beiden stress ervaren, lukt dat niet meer zo gemakkelijk. Ondanks dat ze respect hebben voor elkaar. In alle hectiek is het lastiger om tijd en energie te stoppen in luisteren naar elkaars argumenten. En dan gaat het botsen. Het zou zonde zijn als hierdoor de relatie echt verstoord raakt. Daar ligt de uitdaging voor Joris als leider. Aan hem de taak om hier alert op te zijn en op tijd in te grijpen. Daarmee helpt hij namelijk niet alleen Nina en Alex, maar ook alle andere teamleden, zichzelf en niet te vergeten: de klant.

Welke tips heb jij om de sfeer in je team ook in hectische tijden goed te houden? Wil je dat hieronder delen?

P.S. Gelukkig kenden Nina en Alex elkaar èn zichzelf zo goed, dat ze beiden met wat hulp van Joris al snel inzagen dat hun gekibbel alleen maar voor meer druk en stress zorgde. Ze spraken af eerder aan de bel te trekken als ze irritatie voelden opkomen en het niet tot een echte aanvaring te laten komen.